100 jaar Suzuki

Alle nieuwtjes, ins & outs over Suzuki. Een nieuw prototype? Een update van de Ignis? Nieuws over het Suzuki Rallyteam? Hier kan je die berichten posten en lezen!
Gebruikersavatar
Henri Berends
Berichten: 1236
Lid geworden op: 20 mei 2007 00:32
Kenteken: 85-RB-70
Bouwjaar: 01 feb 1980
Locatie: Doorwerth, Gelderland
Contacteer:

100 jaar Suzuki

Bericht door Henri Berends » 01 okt 2009 20:38

100 jaar Suzuki Vianen, oktober 2009
Deze maand bestaat de Suzuki Motor Corporation exact 100 jaar. In 1909 begon Michio Suzuki als producent van weefmachines in Hamamatsu in Japan. Hij ontwikkelde een uniek weefgetouw en legde daarmee de basis voor de visie die Suzuki groot heeft gemaakt: continu op innovatieve wijze inspelen op de vraag van de klant.
Suzuki’s ervaring met betaalbare compacte auto’s gaat terug tot 1955. In dat jaar ziet de Suzulight het levenslicht; een slim gebouwde, compacte, lichte auto die wordt aangedreven door een tweetaktmotor met een inhoud van 360 cm3. Door de gunstige prijsstelling van de Suzulight is autorijden voor veel Japanners ineens bereikbaar geworden en dat is de reden dat de auto in Japan nog altijd wordt beschouwd als één van de modellen die het land in de jaren vijftig van de vorige eeuw mobiel heeft gemaakt.
Ook de fabricage van vierwielaangedreven auto’s is een specialiteit van Suzuki. Het begon ruim 40 jaar geleden met de ontwikkeling van de LJ10, een lichte vierwielaangedreven auto met drie zitplaatsen; twee voorin en een achterin. Op de plek voor de vierde stoel wordt het reservewiel geplaatst. Hij weegt slechts 600 kg en wordt aangedreven door een luchtgekoelde tweecilinder tweetaktmotor van 360 cm3 en 25 pk.
Exact 25 jaar geleden maakte de wereld kennis met de Swift; één van de succesvolste Suzuki-modellen ooit. De huidige generatie Swift wordt in maar liefst 115 landen verkocht en bereikte vorig jaar reeds de mijlpaal van 1 miljoen geproduceerde exemplaren.
Het huidige modellenprogramma bestaat naast de Swift uit de Alto, Splash, SX4, Jimny en Grand Vitara. Daarmee verloochent Suzuki zijn afkomst niet. Immers, met de Alto, Splash en Swift blinkt Suzuki tegenwoordig nog steeds uit met de fabricage slimme, betrouwbare en compacte auto’s, die bovendien perfect aansluiten bij de huidige trend naar betaalbaar autorijden. De Alto is inmiddels toe aan zijn vierde jeugd en sinds de introductie in 1979 zijn ruim 10 miljoen exemplaren verkocht! Ook de traditie met geavanceerde vierwielaangedreven auto’s wordt in ere gehouden; op de Swift en SX4 is vierwielaandrijving als optie leverbaar, op de Jimny en Grand Vitara is het zelfs standaard.
De wereld van Suzuki omvat overigens veel meer dan auto’s alleen. Anno 2009 staat het hoofdkantoor van Suzuki nog altijd in Hamamatsu, maar is Suzuki inmiddels uitgegroeid tot een wereldmerk dat actief is in 193 landen. Met bijna 51.000 medewerkers en 35 productiefaciliteiten in 23 landen, produceerde het merk vorig jaar ruim 2,6 miljoen auto’s (een nieuw record) en 3,35 miljoen motorfietsen, scooters en quads. Ook in de watersport is Suzuki met zijn ultramoderne buitenboordmotoren een speler van wereldformaat.
In Nederland worden de auto’s van Suzuki reeds sinds 1969 geïmporteerd door B.V. NIMAG in Vianen, de motoren van Suzuki zelfs nog langer (sinds 1966). Op de Nederlandse automobielmarkt is Suzuki al jaren het op één na grootste Japanse automobielmerk. Op de motorfietsenmarkt is Suzuki in Nederland reeds jarenlang marktleider en sinds dit jaar geldt dit ook voor de markt van buitenboordmotoren.
Wie bewaart, die heeft wat.....

Plaats reactie