Modderbanden verboden in Duitsland (én Nederland)?

Algemene zaken, huisregels, mededelingen, tips, op- en aanmerkingen voor het gebruik van Suzuki-LJ80 en zaken die alle Suzuki-LJ80 gebruikers betreffen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Offroadrunner
Beheerder
Beheerder
Berichten: 9972
Lid geworden op: 09 mei 2007 21:58
Kenteken: 63-ZB-67
Type: LJ80Q
Bouwjaar: 18 apr 1981
Locatie: 52°09'44.86"N 5°18'38.45"E
Contacteer:

Modderbanden verboden in Duitsland (én Nederland)?

Bericht door Offroadrunner »

Vanaf 1 oktober 2009 treedt in Duitsland een Europese richtlijn in werking die het einde kan betekenen voor alle Mud- en enige All Terrain banden. Vanaf dit tijdstip mogen alleen nog banden verkocht worden met het Sound kenteken 'S' die binnen bepaalde afrolgeluidswaarden blijven. Andere banden mogen vanaf deze datum niet meer verkocht worden, wel mogen de banden die nog in omloop zijn gemonteerd worden. De aanschafdatum en de montagedatum kunnen slecht gecontroleerd worden. Vermoedelijk zal uiteindelijk de productiedatum (die op de banden staat) doorslaggevend zijn.

Duitse importeurs en bandenfabrikanten zouden al bezig zijn met de nieuwe maatregel. Zo worden bepaalde Mud Terrain banden niet meer nieuw geproduceerd en gaat men voor andere modellen het 'S' kenteken verkrijgen. Opmerkelijk is dat niemand meer met de grove banden mag rijden, dus ook geen jagers, boswachters, boeren... Benieuwd hoe dat in België en Nederland gaat lopen. Ons advies, koop nog even een setje Mud Terrains.

Bron: SUVlifestile.nl

En we gaan nog een stap verder (of juist dichterbij)...

Vanaf februari 2005 gelden bij de verkoop van nieuwe personen- en bedrijfsauto's nieuwe eisen voor de banden die op het voertuig zijn gemonteerd. Deze moeten vanaf dat moment voldoen aan een nieuwe Europese richtlijn 2001/43/EG betreffende geluidseisen voor banden van motorvoertuigen en aanhangers.
Met ingang van 1 oktober 2009 gaan deze eisen ook gelden voor de aftermarket.

De bovengenoemde eisen gelden niet voor:
* Oude banden die voorzien worden van een nieuw loopvlak
* Banden van de snelheidscategorie onder 80 km/h
* Banden met een nominale velgdiameter kleiner of gelijk aan 10 inch, of groter of gelijk aan 25 inch
* Reservebanden voor tijdelijk gebruik van het T-type
* Banden die uitsluitend zijn ontworpen voor montage op voertuigen die voor de eerste keer werden geregistreerd vóór 1 oktober 1980

Overtreding van deze verkoopverboden kan als een economische delict worden aangemerkt.
Truckdealers zullen dus tot uiterlijk begin februari 2005 nieuwe voertuigen mogen verkopen die niet aan de richtlijn voldoen. Dat betekent extra oplettendheid bij voertuigen die net na die datum afgeleverd worden.
U kunt de banden die voldoen aan de richtlijn herkennen aan het EG-typegoedkeuringsmerk. Het EG-typegoedkeuringsmerk bestaat uit een rechthoek met daarin de kleine letter "e", gevolgd door het kengetal van de lidstaat die de goedkeuring heeft verleend. Het EG-typegoedkeuringsnummer bestaat uit een volgnummer dat voorafgegaan wordt door twee cijfers: "00" voor banden voor bedrijfsvoertuigen, "02" voor banden voor personenwagens. Goedkeuringsnummers moeten worden gevolgd door het achtervoegsel "s", dat staat voor "sound".

Bron: Bovag.nl

Mijn vraag nu: Mogen modderbanden straks helemaal niet meet worden verkocht? Of mogen ze niet meer op de weg? Het moet toch mgelijk zijn om een setje modderbanden te hebben dat uitsluitend in het terrein word gebruikt?? :shock:
Groeten / Grüße / Regards, ]-[arold
Afbeelding
WWW.OFFROADRUNNER.NL
LJ80-traveling to: Andorra, Belgium, Denmark, France, Germany, Italy, Luxembourg, Monaco, Norway, Poland
Gebruikersavatar
Frankenstein
Kroegbaas
Kroegbaas
Berichten: 8455
Lid geworden op: 09 mei 2007 20:22
Kenteken: KD-315L
Type: LJ80Q
Bouwjaar: 26 mei 1983
Locatie: Schipluiden
Contacteer:

Re: Modderbanden verboden in Duitsland (én Nederland)?

Bericht door Frankenstein »

Als je het zo leest mogen ze alleen niet meer op de weg. Ben benieuwd welke a/t banden dalijk niet meer mogen.
Eerst koffie...

The older I get, the better I was...

http://www.suzukilj80.nl
Gebruikersavatar
Henri Berends
Berichten: 1236
Lid geworden op: 20 mei 2007 00:32
Kenteken: 85-RB-70
Bouwjaar: 01 feb 1980
Locatie: Doorwerth, Gelderland
Contacteer:

Re: Modderbanden verboden in Duitsland (én Nederland)?

Bericht door Henri Berends »

Dit sluit ook wel aan op de topic
Autobanden moeten zuiniger 23-02-2009 12:05

De Europese Unie is het alsnog eens geworden over betere en iets zuinigere autobanden. Onderhandelaars van het Europarlement en de EU-landen hebben daarover een akkoord bereikt. De normen voor de zogeheten rolweerstand van banden moet in 2016 met 20 procent verminderd zijn, zodat auto’s enkele procenten zuiniger rijden. Banden van personenwagens moeten ook zo’n 3 decibel stiller worden. Nieuwe auto’s moeten vanaf 2012 op het dashboard een metertje hebben voor de bandenspanning. Momenteel rijdt circa de helft van de auto’s met te zachte banden, waardoor auto’s onnodig veel brandstof/energie verbruiken.

Het Europarlement en de gezamenlijke EU-landen stemmen naar verwachting volgende maand over het compromis. VVD’er Toine Manders, die onderhandelde namens de liberale fractie, vindt de geluidsnormen niet streng genoeg. Hij liep boos weg uit overleg. “Maar christendemocraten, socialisten en groenen zijn het toch eens geworden met de EU-landen”, aldus Manders. De milieubeweging stelt dat de helft van de verkochte banden al aan de norm voor de rolweerstand voldoet. Dat truckbanden amper stiller hoeven te worden leidt ook tot kritiek van milieuorganisatie Transport and Environment
Wie bewaart, die heeft wat.....
Plaats reactie